Startup

Aurora intervju: poduzetnica Nena Obrovac

Od Nena Obrovac | 01.10.2019 | Rubrike - Poslujem

Aurora intervju: poduzetnica Nena Obrovac

Ime

NENA OBROVAC

Ime tvrtke/ startup-a

RURAL ESCAPE TOURS

Kratki opis tvrtke

Mala turistička agencija, specijalizirana za ruralni turizam odnosno za provođenje aktivnog odmora na području kontinentalne Hrvatske.

Kako ste došli ovdje? Recite nam nešto više o sebi! (Pozadina Vaše priče)

Od srednje škole sam okružena pojmom turizam - tom društvenom pojavom koja je nepredvidiva i zanimljiva. Kroz studij u Zadru, uvijek sam se potrudila naći posao koji je vezan uz turizam. Imala sam priliku raditi u hostelu, a nakon studija, pružena mi je prilika za posao voditelja hostela. Zatim sam radila i u turističkoj agenciji. Uz posao, dvije godine sam volontirala u neprofitnoj Udruzi za ruralni razvoj. Kroz razdoblje sam stekla iskustvo, puno učila i suočavala se s raznim izazovima poslovanja. No ono što je bio problem, ti poslovi su aktivni samo u nekoliko mjeseci u godini. Tako da sam radila i poslove trgovca, promotora i sl. Na žalost, to mi nije omogućilo egzistenciju. Kao da sam znala da ću jednoga dana imati nešto svoje... Ali iskreno, nisam mislila da će to biti turistička agencija.

Razlog/ motivacija za osnivanje tvrtke/ kretanja u poduzetništvo?

Željela sam raditi, imati stalan posao, djelovati na pozitivne promjene. Nakon 12 godina boravka u Zadru i traženja posla i daljnje motivacije, donijela sam odluku da se preselim u Zagreb i otvorim svoju turističku agenciju. Glavni motiv osnivanja tvrtke je aktualan i danas - sudjelovati u promjeni i razvoju turističkih sadržaja na ruralnom području RH. Zašto? Smatram da putnici trebaju jedinstveno iskustvo boravka u zemlji koju posjećuju; smatram da kontinentalni dio Hrvatske zaslužuje više pažnje. Putnik nije broj. On je osoba koja želi doživjeti kako živi domicilno stanovništvo. Skupila sam hrabrost, dosadašnje iskustvo rada i krenula u posao sa željom da se svaki posjetitelj osjeća kao doma. Rekla sam samoj sebi, ono što znam je odlično, a ono super ne znam - naučit ću. Prijavila sam se na mjeru samozapošljavanja i krenula u avanturu.

Na što ste najviše ponosni?

Na suradnike koji nesebično pomažu i sudjeluju u raznim izletima i organizaciji turističkih programa koje nudimo.

Koje je dosad bio Vaš najveći problem ili izazov?

Problem i izazov: na početku bilo složiti kompletnu administraciju za otvaranje tvrtke i početak poslovanja tur. agencije. A još uvijek postoji izazov dolaska do željene publike.

Što biste napravili drugačije da počinjete iznova?

Kada se osvrnem na avanturu iskustva u zadnjih godinu dana i sedam mjeseci - zapravo ništa ne bih mijenjala. Sadržaj rada i turističke programe razvijamo polako i to mi se osobno sviđa. Priprema zahtjeva istraživanje, a način izvođenja želimo maksimalno posvetiti korisniku. Vrijedni smo, a pogreške koje se možda i dogode usput, zapravo nas oblikuju u današnje karaktere i način poslovanja.

Što Vas najviše motivira/ pokreće u teškim trenutcima?

Nove ideje. Uživam razmišljajući o novim mogućnostima i potencijalima koje ima naš kraj. Ako je situacija teških trenutaka, odmaknem se od radnog mjesta, pročitam članak/knjigu ili nečija iskustva u poslovanju, razgovor s kolegama... Pokreću me želje za djelovanjem i rezultatima koji bi mogli dovesti do pozitivnih promjena u smislu razvoja turizma u našem kraju.

Što je slijedeći cilj za Vas i Vašu tvrtku?

Voljeli bi u sljedećih godinu - dvije početi zapošljavati, otvoriti ured dostupan javnosti (jer za sada radimo online). Cilj nam je doprijeti do stalnih inozemnih gostiju i sklopiti suradnju s inozemnim partnerima.

Koji savjet biste dali onima koji pokreću ili razmišljaju o pokretanju svoje tvrtke?

Činit će se možda uobičajenim, ali zaista, osoba treba biti uporna i imati puno strpljenja, a strast prema poslu koji želi raditi pomoći će u eventualnim preprekama. Smatram da bih mogla imati konkretne savjete za nekoliko godina kada vidimo kako će se dalje razvijati Rural Escape i s kojim sljedećim izazovima ću se osobno susresti. Za sada svakako mogu poručiti - Samo naprijed - jer svaki problem se može riješiti, a užitak stvaranja nečeg novog je neprocjenjiv.

Podjeli ovaj članak