Mentoriranje s značajem: početak tipologije

Od Tina Lee Odinsky Zec | 12.10.2017 | Rubrike - Pokrećem

Mentoriranje s značajem: početak tipologije

Za mene je mentoriranje riječ koja poziva na akciju i koja opisuje povezanost i razmjene između mentorice i mentorirane osobe. Akcija i reakcija započinju ovaj ciklus, koji se po potrebi ili želji može i ponoviti. No, mentoriranje može imati dugotrajan utjecaj, neovisno o dužini trajanja same interakcije. Htjela bih ti predstaviti početnu tipologiju mentoriranja.

Kratko mentoriranje (Minute Mentoring)  navodi se shvaćanjem da vam čak i kratak susret s pravom osobom, u pravom trenutku može kristalizirati upravo u tom trenutku naučenu lekciju. Zapamtit ćeš na koji te je način mentorica usmjerila ili kako je s tobom podijelila perspektivu do koje sama ne bi došla. Vrijednost takvog savjeta može i narasti tijekom godina, jer značaj lekcije može rasti u tvom sjećanju, iako sjećanje na samu mentoricu istovremeno može blijediti.

Prekretničko mentoriranje (Milestone Mentoring) odnosi se na mentorske veze zasnovane na međusobnom svjedočenju i dijeljenju prekretnica u životima mentorice i mentorirane osobe. Ono odražava poveznicu koja je mentorski par dovela u stanje obostranog razumijevanja i divljenja. Ovaj tip mentoriranja potiče mentoriranu osobu ili mentoricu na povremeni kontakt tijekom budućih prekretnica, kako bi podijelili uspjehe i prevladavanje prepreka.

Zrcalno mentoriranje (Mirror Mentoring) prepoznaje važnost uravnoteženja koje donosi vršnjačko mentoriranje. Do njega može doći kad postoji visoka razina povjerenja i poštovanja. Ovakvi će mentorski parovi pronaći zajednički jezik neovisno o tome jesu li im struke različite ili jednake. Upustit će se u duboke razgovore i jedno drugog intenzivno slušati te dijeliti mišljenja kako bi shvatili kontekst situacije. Jedna će drugoj pružati siguran okoliš u kojem se obje mogu razvijati.

Čudotvorno mentoriranje (Miracle Mentoring) odnosi se na mentoricu koja se, poput anđela, pojavljuje baš kad ti je najviše treba. Mentorica ti može pomoći da se lakše nosiš s izazovima i skromnije reagiraš na vlastite uspjehe. Sve to može postići suptilnim navođenjem i vlastitim primjerom. Vješto će ti dati prostora za procjenu vrhunaca, zapreka i raskrižja pred kojima ćeš se naći. Jednom kad ti postanu dio života, ovakve te mentorice nikad neće zaista napustiti, jer ćeš uvijek imati dojam da bdiju nad tobom, čak i kad nisu prisutne.

Odabrala sam samo one tipove mentoriranja koje sam sama iskusila, a koji su i imali najviše značaja. Namjeravam ovoj tipologiji kroz buduće postove dodati još vrsta mentoriranja. Pozivam te da u komentarima podijeliš vlastita iskustva i da predložiš druge tipove mentoriranja.

Podjeli ovaj članak