Poduzetništvo uz studiranje – kako sam shvatila što želim

Da mi je netko prije nešto više od godinu dana rekao kako ću zbog petodnevne radionice u potpunosti napustiti svoj dugogodišnji san o korporativnom poslu u IT industriji nakon završetka FER-a i, umjesto toga, okrenuti se fascinaciji poduzetnicima i poduzetničkim idejama, slatko bih se nasmijala. Međutim, upravo se to dogodilo kada sam, nakon nekoliko dana razvijanja ideje pretprošlog ljeta u Puli, zajedno sa svojim timom osvojila nagradu za najbolju ideju i dobila priliku predstaviti ju na jednom skupu u Parizu.

              Tinja, kako smo nazvali projekt, zamišljena je kao platforma koja pokušava zainteresiranim korisnicima dati informaciju o isplativosti instalacije solarnih panela, no isto tako želi na najoptimalniji način povezati ih sa instalaterima solarnih panela te izgraditi zajednicu koja prepoznaje važnost obnovljivih izvora energije.

              Iako u početku uopće nisam razmišljala o tome da bih mogla nastaviti s razvojem te ideje, nakon pozitivne povratne informacije i poticaja mnogih stručnjaka i profesionalaca, shvatila sam da zapravo imam ono osnovno što svaki poduzetnik treba imati – veliku strast oko vlastite ideje i želju da s njom doprinesem zajednici.  

              Nakon prve nagrade, pokrenula se lavina radionica, inkubatora, drugih nagrada, pitcheva, mentoring session-a i svega ostaloga što je do tada za mene predstavljalo potpunu nepoznanicu. Polako sam se dala uvući u nepredvidiv i uzbudljiv svijet poduzetništva, u kojem nikada ne znamo dovoljno i uvijek postoji još načina na koje možemo unaprijediti ideju. Bilo je tu i mnogo promašenih prezentacija i krivih koraka, a glavna lekcija koju sam naučila jest da prije kretanja u implementaciju neke ideje obavezno treba objektivno ispitati stvarnu potrebu na tržištu.

              Ključni trenutak u kojem sam postala svjesna svog „ludila“  dogodio se kada sam odbila vrlo privlačnu studentsku praksu u korporaciji kako bih imala vremena posvetiti se razvoju Tinje i sličnih ideja. Makar tek studentica, shvatila sam kakav život želim i u kojem smjeru želim da se moja karijera razvija. A vi? Kakav ćete put odabrati?

Podjeli ovaj članak