Startup , Poslovni plan , IT

Od freelancerice do poduzetnice

Od Nadja Irena Fišić | 23.02.2018 | Rubrike - Učim , Pokrećem , Poslujem

Od freelancerice do poduzetnice

Nakon 14 godina rada u korporaciji i pet godina lutanja po jugoistočnoj Aziji, vratila sam se u Hrvatsku kako bih postala - poduzetnica.

 

Zvuči kao neki clickbait naslov koji se pojavljuje u newsfeedu vašeg Facebook walla i koji kliknete da se uvjerite da li je nešto stvarno tako i o čemu ova pobogu priča!

Novinarka sam već skoro 20 godina, od toga 5 freeelancer, što je zbog autorskih ugovora gdje poslodavac mora platiti 40 posto poreza postalo neodrživo.

Prošle je godine međutim država uvela nešto što se zove paušalni obrt gdje su dobrodošli svi oni koji se žele otisnuti u poduzetničke vode, ali nisu spremni financijski riskirati. Nema naime ulaganja početnog kapitala, moguće je dobiti bespovratne poticaje, nema PDV-a, plaćaju se fiksno jedino mjesečni doprinosi i porez svaka tri mjeseca.

  • Ovo ne smijemo propustiti - rekao mi je jednog vrelog ljetnog dana moj prijatelj Marin, dizajner, moj prvi susjed na Baliju gdje sam živjela, dok smo pili kavu na terasi.
  • Hmmmm - bilo je sve što sam rekla, jer nisam nikada mislila da bih mogla biti poduzetnica sa firmom koju moram voditi, pa ja sam čisti kreativac!

Međutim malo po malo ideja se uopće više nije činila tako nemogućom. Ono što je presudilo je da bih otvaranjem svog obrta bila puno konkurentnija poslodavcima - samo im trebam ispostaviti fakturu na bruto iznos koji se dogovorimo, oni više ništa ne plaćaju.

U jesen 2017-te, vratila sam se u Hrvatsku i rođen je tako moj prvi business “Produkcija sadržaja Fisha” koji se bavi native marketingom, novinarstvom, copywritingom i svime vezano uz content za agencije, web siteove, magazine…

Prvi posao koji sam odradila bio je praćenje Weekend Media Festivala u Rovinju gdje sam s ekipom iz 404 agencije pratila 60 panela u 2 dana. Njima je bilo puno bolje da mi isplate paušalni honorar, a meni da dobijem isplatu na iznos gdje ne nitko ne mora platiti onih zastrašujuće visokih 40 posto.

Poslovi su se nastavili nizati, stari poslodavci samo su se prebacili na nov način isplate, a novi su stizali sve češće jer im je puno lakše surađivati s firmom.

Da, svaki mjesec moraš zaraditi za doprinose, ali to te tjera da osmišljavaš nove proizvode, dolaziš do novih klijenata i budeš najbolji, Kad si sam svoj šef, nema kašnjenja na rokove, nema loših tekstova, uvijek se moraš truditi da dodaš neki “added value” kako bi te i drugi puta zaposlili.

Marin se isto vratio u Hrvatsku i otvorio svoj obrt, upravo osmišljavamo pakete dizajnerskih i copywriting usluga i razmišljamo gdje bi tko želio provesti proljeće i ljeto.

Jer kad si poduzetnik u našoj vrsti posla ujedno si i “location free”, imaš internet bankarstvo za račune, dobar wifi i - svijet je tvoj ured!

 

 

Podjeli ovaj članak